Oefenstembureau groot succes!

’’Amir: Bij het proefstemmen kreeg ik een formulier, maar er stond niet op wat de verschillende partijen belangrijk vinden, en daardoor wist ik niet wat ik moest kiezen. Gelukkig deed ik daarna Kieskompas met Steffie. Daar kwamen drie partijen uit, dus moet ik mij nog verder verdiepen’’.



Oefenstembureau stimuleert mensen met een verstandelijke beperking om te gaan te stemmen


Steffie heeft in Den Haag met succes een oefenstembureau ingericht. Zij wil mensen met een verstandelijke beperking stimuleren om gebruik te maken van hun stemrecht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van stembureaus.

Ook hebben mensen met een verstandelijke beperking daar een toelichting gegeven op het nieuwe Kieskompas met Steffie en Hoewerktstemmen.nl met Steffie. Deze website bevat ook begrijpelijke informatie over het briefstemmen. Dat is dit jaar nieuw voor 70-plussers.

Ervaringsdeskundige Conny Kooijman test het Kieskompas met Steffie.
Ervaringsdeskundige Conny Kooijman test het Kieskompas met Steffie.

Mensen met een verstandelijke beperking maken nog altijd veel minder gebruik van hun stemrecht dan andere kiezers. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 lag het percentage stemmers onder mensen met een verstandelijke beperking op 46 procent, terwijl het gemiddelde opkomstpercentage op bijna 82 procent lag. Dit komt onder meer doordat zij niet weten dat zij mogen stemmen of niet weten hoe het stemmen precies werkt, omdat het stemlokaal niet goed toegankelijk is of omdat ze niet goed weten op wie ze willen stemmen.

Oefenstembureau

Amir oefent met stemmenMet het oefenstembureau in Brouwerij de Prael in Den Haag vraagt Steffie ook aandacht voor de toegankelijkheid van de stemlokalen. Tien mensen met een verstandelijke beperking van zorgorganisatie Ipse de Bruggen hebben in twee groepen geoefend.

Daarbij vond Jouri dat alles heel goed uitgelegd werd. ‘’Maar het zou voor mensen met een verstandelijke beperking goed zijn als er picto’s waren of foto’s van de mensen waarop je kan stemmen. En de politiek zou een dagje moeten meedraaien in de zorg, dan zien ze hoe het hier gaat en dan kunnen ze dat aan de nieuwe regering doorgeven. Want ze zeggen dat ze de zorg belangrijk vinden, maar in praktijk doen ze niet altijd zo veel voor de zorg.’’

Ook Amir kreeg bij het proefstemmen een formulier, maar er stond niet op wat de verschillende partijen belangrijk vinden. ‘’Daardoor wist ik niet wat ik moest kiezen. Gelukkig deed ik daarna Kieskompas met Steffie. Ik vind onderwijs en zorg belangrijk en het milieu. Toen kwamen er drie partijen uit, maar ik kan er natuurlijk maar 1 kiezen. Dus ik ga me nog verder verdiepen. Ik ga voordat ik echt ga stemmen nog een paar keer Kieskompas doen. Omdat ik nog jong ben, denk ik graag aan de toekomst, dus zonnepanelen, schone auto’s en geen vuil in de zee.’’

De ervaringen van de mensen in het stemlokaal worden vastgelegd in een adviesrapport, dat eind februari wordt overhandigd aan Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Na de overhandiging wordt dit advies naar alle gemeenten in Nederland gestuurd.

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: ‘’Juist nu met de coronamaatregelen in het stemlokaal is het zaak om ervoor te zorgen dat alle kiezers die mogen stemmen ook weten hoe ze hun stem kunnen uitbrengen. De ervaringen uit het oefen stembureau zijn hierbij heel waardevol. Toegankelijke verkiezingen zijn belangrijk voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Want elke stemt telt!’’

Begrijpelijke informatie

In het oefenstembureau is niet alleen geoefend, ook hebben mensen met een verstandelijke beperking en medewerkers van Leer Zelf Online een toelichting gegeven op het Kieskompas met Steffie en Hoewerktstemmen.nl (‘Zo werkt de Tweede Kamer’ en ‘Hoe verloopt stemmen in coronatijd’). Mensen met een verstandelijke beperking hebben via focusgroepen meegewerkt aan de ontwikkeling van het Kieskompas met Steffie.

Een van de testers is Joury. “Democratie en Rijksoverheid zijn moeilijke woorden. Er zijn eigenlijk geen andere woorden voor, dus dan moet je dat uitleggen,” vertelt Joury over het Kieskompas en de speciale website. Familieleden of zorgmedewerkers kunnen mensen met een verstandelijke beperking met deze middelen begrijpelijk informeren en ondersteunen op weg naar de stembus. Het doel daarvan is dat méér mensen met een verstandelijke beperking gebruik maken van hun stemrecht, dat als mensrecht ook is vastgelegd in artikel 25 van het Internationale Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.


Joury helpt mee in het oefenstembureau van Steffie

Steffie op social media

Volg mij of word vriend en je weet alles als eerste!

Facebook Twitter Instagram

Nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar mijn laatste nieuwtjes!

Aanmelden